Şilte, en basit haliyle tavan, duvar ya da zeminlerde ortaya çıkacak seslerin önüne geçilmesi için kullanılan yapı malzemeleri olarak tanımlanabilir. Şilte genel çerçevede üstüne yatılmak veya oturulmak için yapılanmış içi yün, pamuk ya da tüy benzeri maddeler ile doldurulmuş döşek olarak akla gelmektedir. Anca yalıtım ve inşaat sektöründe farklı amaçlar için kullanılır.
Akustik izolasyon şiltesi, tavan, duvar ya da zemin için ses ve gürültülerin izole edilmesinde kullanılan başarılı bir yapı malzemesidir. Ses yalıtım şilteleri genel itibariyle parke ve döşeme arasında ideal bir yalıtım sağlamak için kullanılır.
Şiltenin Hammaddesi Nedir?
Isı ve ses yalıtımı alanında da kullanımına rastladığımız şilteler, bazalt, diyabaz ve dolomit gibi kayaların eritilerek püskürtüldükten ve bakalit ile karıştırılıp özel işlemler ile elde edilmesi ile oluşturulmaktadır. Genelde sünger, yay ve lateks gibi malzemelerden de üretimine rastlanmaktadır. Sünger şilteler ile günümüzde en yaygın kullanılan malzemeler arasında yer almaktadır.
Akustik şilte, ağırlıklı olarak poliüretan köpükten yapılır. Esnek ve dayanıklı bir malzeme olması da tercih edilme nedenleri arasında yer almaktadır. Genelde zemin uygulamalarında şiltelerin ısı ve ses yalıtımı için parke altında tercih edildiği görülmektedir. Parke şilte uygulaması başta olmak üzere ürün özelliklerine göre kullanım alanları da zaman içinde genişlemiştir.
Şilte Isı Yalıtımı Sağlar Mı?
Şilte ile genelde betondaki rutubet ve nemin üst tarafa geçmesi engellenir. Ayrıca çeşitli gürültülerin önlenmesinde de faydalı olabilmektedir. Tek başına ısı ve ses yalıtımı sağlamada başarılı olsa da beraberinde birçok farklı malzeme ile uygulanması gerekebilir. Günümüzde inşaat sektöründe önemli bir yapı – izolasyon malzemesi olarak kullanılan şilteler, ısıyı hapsederek soğuğa karşı koruma sağlayabilir.
Isı yalıtımı açısından iyi bir performans sağlayan şilteler bu yönüyle büyük önem kazanmıştır. Strafor – şilte kullanımına karar vermeden önce uygulama alanlarının doğru belirlenmesi ve en verimli şekilde kullanımının nasıl sağlanacağının tespit edilmesi gerekecektir. Yalıtım açısından geçmişten günümüze birçok alanda ve farklı şekilde kullanımına rastlanmaktadır.
Şilte Fiyatları Ne Kadar?
Parke şiltesi başta olmak üzere günümüzde birçok farklı kullanım alanına göre şilte çeşitleri de zenginleşmiştir. Fiyatları da bu kapsamda hem ürün özelliklerine ve ölçülerine hem de kullanım alanlarında göre değişmektedir. İşçilik ve diğer masraflarda eklendiğinde herkes için farklı bir fiyat belirlenir. Bu kapsamda en iyi verimliliği elde etmek ve uygun fiyatlardan yararlanmak için kullanım alanına uygun şiltelerin tercih edilmesi gerekecektir.
Parke şiltesi olarak günümüzde yaygın olarak tercih edilen ürünlerin ortalama fiyatları yine ürün özelliklerine ve üretici firmaya göre değişmektedir. Parke altı inşaat malzemesi olarak kullanılan şilte ortalama 1 rulo olarak hesaplanmaktadır. Şilte m2 Fiyatı 50 TL + KDV ile öne çıkmaktadır. Şilte satın almadan önce ürün detaylarına göre en iyi fiyat ve verimlilik sunacak seçenekleri değerlendirmeniz gerekecektir.