Ses İzolasyonu Nedir?

Ses izolasyonu

Ses yalıtımı birçok yaşam alanı için adeta bir zorunluluk haline gelmiştir. Konser salonları, stüdyolar, sinema ve tiyatro başta olmak üzere ses izolasyonu kapalı etkinlik alanlarından ev ve ofislere kadar birçok iç mekanda uygulanabilmektedir. Dışardan gelen sesleri en aza indirmek ve kaliteli izolasyon malzemeleri ile bu seslerin en iyi şekilde emilmesini sağlamak için doğru yalıtım malzemelerinin tercih edilmesi gerekmektedir. 

Ses yalıtımında en verimli sonuçları almak için izolasyon yapılacak alanın yapısal özelliklerine ve beklentilere göre doğru ürünleri tercih etmek önemli bir konudur. Günümüzde birçok alan için farklı çeşitlerde kaliteli ses yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır. Hem dışardan gelecek gürültülerin engellenmesi hem de içerden yayılacak sesin önlenmesi açısından ses izolasyonunun doğru şekilde uygulanması gerekir.  

Ses İzolasyonu Nasıl Yapılır?

Ses izolasyonu yapmak için öncelikle mekanın ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekecektir. Hangi amaçla ses yalıtımı yapıldığı da önemli bir konudur. Ortak komşu duvar ses yalıtımında genelde çelik profil ile bir miktar hava boşluğu oluşturulmasının ardından yüzey alçıpan ile kapatılmaktadır. Sonrasında ses yalıtım malzemesi alçıpanın üzerine uygulanmaktadır. Ardından yeniden alçıpan ile üzeri kapatılır. 

Uygulanan bu tür yöntemler ile ses yalıtımında en verimli ve başarılı sonuçları almak mümkün hale gelmektedir. Çift taraflı yalıtım uygulaması yapıldığında ise %90’a varan ses izolasyonu sağlanabilmektedir. Komşu duvar ses yalıtımı için bu tür yöntemler uygulansa da çeşitli mekanlar için dekoratif akustik paneller de kullanılabilir. 

Ses İzolasyon Malzemeleri Nelerdir?

Ses izolasyonunda malzemeler her ihtiyaca yanıt vermek için üretilmektedir. Ağır ses yalıtımı bariyerleri genelde yer kaybı ve ses izolasyonu alanında sık tercih edilen bir malzeme olarak öne çıkmaktadır. Farklı mm kalınlıkları ve yapısal özellikleriyle ses yalıtım malzemeleri daha çok kullanım alanlarına göre şekillenmiştir. 

Ses izolasyonunda tercih edilen başlıca malzemelerden bazıları ise şunlardır:

  • Altıgen Akustik Süngerler 
  • Bariyerli Akustik Süngerler
  • Bondex Sünger
  • Labirent Süngerler
  • Melamin Sünger
  • Piramit Süngerler
  • Akustik Karo Halılar vb. 

Pek çok farklı malzeme ses yalıtımı için kullanılabilir. Kullanım alanı ses yalıtım malzemesi tercihlerinde dikkate alınması gereken temel unsurlar arasında yer almaktadır. 

Ses İzolasyon Maliyeti Ne Kadar?

Ses izolasyonu yapılacak alanlar için maliyetler hesaplanırken birçok unsur dikkate alınmaktadır. Ses yalıtımında fiyatların belirlenmesinde etkili bir unsur nereye izolasyon yapılacağıdır. Ses izolasyonunda fiyatlar alana ve malzemeye göre belirlenir. 

Ses yalıtımında 340 TL’den 12 bin TL ve üzerine kadar çıkan maliyetler görülebilir. Tamamen uygulama alnı, işçilik ve malzeme tercihleri maliyetlerin belirlenmesinde etkili olmaktadır. Yaşam alanlarında çok daha sessiz bir ortam yaratmak için ses izolasyonu konusunda profesyonel çözümlerden yararlanabilirsiniz. En uygun fiyat avantajları ve profesyonel ses izolasyon yöntemleri ile ortamdaki gürültünün en aza indirilmesini ve akustik performansın en iyi seviyelere çıkarılmasını sağlayabilirsiniz.